Bela Reka proizvodi -

Gramina farm cheese

Gramina sirevi u sebi spajaju lepotu osunčanih livada, miris cvetnih trava, bogatstvo listopadnih šuma, resku hladnoću planinskih izvora, oštrinu gorskih vetrova i punoću svežeg kozjeg i ovčijeg mleka.

U njima se ulila sva draž netaknute prirode.

Sa Homoljskih zelenih pašnjaka...

Na latinskom gramina, što znači trava ili livada, odakle je došlo ime i za naše jedinstvene sireve. U delikatnom procesu spravljanja sira u našoj mlekari, koristeći samo i isključivo sveže kozje i ovčije mleko i proverene recepte naših predaka, dobijamo visoko kvalitetne Gramina sireve. Različitih tekstura, aroma i ukusa, bez ili sa vrlo blagom notom specifičnom za kozje ili ovčije mleko. Ovi sirevi u sebi spajaju lepotu osunčanih livada, miris cvetnih trava, bogatstvo listopadnih šuma, resku hladnoću planinskih izvora, oštrinu gorskih vetrova i punoću svežeg kozjeg i ovčijeg mleka. U njima se ulila sva draž netaknute prirode.

... donosimo vam izuzetan izbor kvalitetnih Gramina kozjih i ovčijih sireva, kao i visoko hranljive Gramina kozje surutke...

GRAMINA polutvrdi kozji sir

Napravljen od 100% svežeg kozjeg mleka, Gramina polutvrdi kozji sir zri 2 meseca, na temperaturi od 9-12°C, u prostoriji za zrenje gde je relativna vlažnost vazduha 80-85%. Zreli sir je kompaktne, elastične teksture i bledožute boje. Ima blago slan, prijatno aromatičan i pomalo pikantan ukus. Možete ga poslužiti kao ukusno predjelo, sa maslinama i maslinovim uljem, u osvežavajućoj salati ili kao fini desert, sa grožđem i orasima. Ovaj sir najbolje ide u paru sa karakternim belim vinima, kao što su Traminac, Souvignon Blanc ili Pinot Blanc, ali čak će i začinjeno crveno vino, kao što je Pinot Noir, dopuniti njegovu delikatnu aromu i ukus.

GRAMINA tvrdi kozji sir

Proizveden od 100% svežeg kozjeg mleka, Gramina tvrdi kozji sir se podvrgava procesu zrenja koji traje od 6 do 12 meseci, na temperaturi od 11-14°C, u prostoriji gde je relativna vlažnost vazduha 80-95%. Kako bi se postigla odgovarajuća struktura, aroma i ukus, sir se, tokom zrenja, svakodnevno neguje i periodično okreće. Odležali sir je zatvorenog preseka i tvrdog testa boje slonovače. Odlikuje ga pomalo oštra aroma i prijatan pikantan ukus. Možete ga poslužiti kao ukusno meze jer se savršeno slaže sa dimljenim mesom, bademima, orasima, lešnicima, grožđem, smokvama, jagodama, borovnicama, medom i nežnim voćnim džemovima. Ovaj sir se najbolje dopunjava sa aromatičnim crvenim vinima, kao što su Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ili Vranac.

GRAMINA ekstra tvrdi kozji sir

Kako bismo dali dodatni karakter našem siru, odabrane kolutove Gramina tvrdog kozjeg sira ostavljamo na produženo zrenje u trajanju od 12 do 18 meseci, na temperaturi od 11-14°C, u prostoriji gde je relativna vlažnost vazduha 80-95%. Tokom zrenja, sir dobija i dodatnu negu. Na ovaj način se dobija izuzetni Gramina ekstra tvrdi kozji sir. Odležali sir je tvrd i kompaktan, a odlikuje ga prijatno oštra aroma i intenzivan i prodoran ukus. Možete ga poslužiti kao neočekivano meze ili intrigantno predjelo ili neobični desert ili… sva tri zajedno. Pošto je pogodan i za rendanje, zaokružiće ukus svake italijanske paste koju volite. Ovaj sir najbolje ide u paru sa jakim belim vinima, kao što su Chardonnay, Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio, ali će i aromatična crvena vina, kao što su Chianti, Cabernet Sauvignon, Merlo ili Pinot Noir, dopuniti njegovu izazovnu aromu i ukus.

GRAMINA kozja surutka (probiotski napitak)

Osnovni sastojak tradicionalnih probiotskih napitaka je mleko. Mi smo otišli korak dalje i i napravili okrepljujući probiotski tonik sa kozjom surutkom. Ovaj dijetalni proizvod neonsko zelene boje i osvežavajućeg, slatkastog ukusa, bogat je zdravim probiotskim kulturama i kalcijumom i ne sadrži nikakve masti. Probajte i jednu od uzbudljivih kombinacija Gramina kozje surutke sa divljim medom ili sa svežim sokom od pomorandže i limete, ananasa ili crvenog voća.

GRAMINA tvrdi ovčiji sir

Napravljen od 100% svežeg ovčijeg mleka, Gramina tvrdi ovčiji sir zri 4 meseca, na temperaturi od 12-15°C, u prostoriji za zrenje gde je relativna vlažnost vazduha 80-85%. Zreli sir je svetložute boje, a odlikuje ga karakteristična aroma, koja je rezultat ishrane ovaca aromatičnim biljem, kao i blag, slatkasti ukus badema. Možete ga poslužiti kao stoni sir, kao dodatak omiljenim italijanskim pastama ili kao delikatni desert, uz med i voće. Ovaj sir najbolje ide u paru sa raskošnim muskatnim vinima, kao što su Moscato d'Asti, Muscat Ottonel ili Tamjanika.

GRAMINA ekstra tvrdi ovčiji sir

Proizveden od 100% svežeg ovčijeg mleka, Gramina ekstra tvrdi ovčiji sir se podvrgava procesu zrenja koji traje 12 meseci, na temperaturi od 12-15°C, u prostoriji gde je relativna vlažnost vazduha 80-85%. Odležali sir je čvrste i kompaktne teksture i žuto-bele boje. Odlikuje ga oštra aroma i slan i pikantan ukus. Pod nepcima se osećaju fini kristali, koji su karakteristični za ovakvu vrstu sireva. Ovaj sir je pogodan za rendanje, pa je savršen kao dodatak vašim omiljenim italijanskim pastama ili francuskim supama. Najbolje se slaže uz aromatična crvena vina, kao što su Pinot Noir, Chianti, Brunello, Prokupac ili Vranac.

... koji hrane telo i dušu...

I čuvaju sve ono dobro što nam je netaknuta priroda dala! Čist pašnjak, bistri potok, sveže mleko, čine da Gramina proizvodi budu i ukusni i zdravi. Visoke hranljive vrednosti, kozji sirevi su dobri po naše zdravlje jer jačaju imunitet, poboljšavaju rad bubrega, pomažu kod problema s povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima jetre i blagotvorno utiču na digestivni trakt. Zbog svog visokog sadržaja proteina, preporučuju se trudnicama, sportistima i osobama koje su često izložene većim fizičkim naporima, a zbog minerala koje sadrže, pedijatri ih često preporučuju kao deo svakodnevne ishrane dece. A tu su i vegetarijanci, u čijoj ishrani, kozji sirevi mogu potpuno da zamene meso. Ovčiji sirevi su, takođe, bogati vitaminima (A, B grupe, D) i mineralima (kalcijum, magnezijum i fosfor). Prisustvo značajne količine vitamina D i kalcijuma povoljno utiče na kvalitet zuba, kose, kože i noktiju, a ima i važnu ulogu u prevenciji osteoporoze u starijem životnom dobu. Surutka se smatrala zdravom još u staroj Grčkoj. Hipokrat, otac medicine, smatrao je surutku idealnom prirodnom hranom, što ne čudi, jer ona sadrži 7 vitamina, 7 minerala, 16 vrsta proteina i čak 23 vrste esencijalnih aminokiselina. Surutka se preporučuje u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog krvnog pritiska, povišenog holesterola, upalnih procesa kože i sluzokože, kao i za poboljšanje rada bubrega. Ali, sirevi i surutka ne samo da su dobri po naše zdravlje, već pokreću i dobro raspoloženje zahvaljujući triptofanu – esencijalnoj aminokiselini koja podstiče lučenje hormona sreće, serotonina.

... čak i najvećih sladokusaca...

Koji vole efektne zalogaje i neobične spojeve kojima upravo Gramina kozji i ovčiji sirevi daju zavodljivu aromu.

... na farmi, mlekara...

U kojoj se prave naši kozji i ovčiji sirevi. Njih čine posebnim tri stvari – izvanredno mleko, provereni recepti i najsavremenija tehnologija – i sve tri zajedno doprinose izuzetnom kvalitetu i ukusu ovih lokalnih delikatesa. A to je sledeća priča!